Neredeyiz ?
Birçok insanın en azından bir kez aklından geçirdiği bir fikirdir kendi işinin patronu olmak. Kendi kurallarını koymak, tutku duyduğu alanda çalışmak ve emeğinin karşılığını birebir almak cazip bir hayal gibi görünür. Bu hayal geçmişte daha çok küçük bir dükkan ya da kafe açmak şeklinde şekillenirdi. Fakat günümüzde internetin sunduğu imkanlarla online platformlar da bu hayallerin gerçeğe dönüşmesinde önemli bir rol oynuyor.
Gerekli evraklar, kurmak istediğiniz şirket türüne göre değişiklik gösterir ama başlangıç olarak;
Kurmak istediğiniz şirket türüne göre değişiklik gösterecektir, ancak yapılacak temel harcamalar aşağıda listelenmektedir.
Vergi mükellefi olduğunuzda, yani şirket kurduğunuzda, nihai tüketici iken ödediğiniz vergilere resmi açılış tarihinden itibaren birkaç şirket vergisi daha eklenir. Bir yandan da, beyanname gönderme yoluyla ödeme yapabileceğiniz için takibini yapabilmek çok önemlidir. Şirketler kaç çeşit vergi öder, türüne göre değişmekle birlikte ödemekle yükümlü olunan 5 şirket vergisi mevcut: Damga vergisi, katma değer vergisi (KDV), geçici vergi, yıllık gelir vergisi ve kurumlar vergisi. Beyanname verme ve ödeme sürelerinin de vergiye göre değişmesinin yanı sıra şirket vergi oranları da farklılık gösterir. Genellikle aylık ve yıllık beyanname hazırlanıp Gelir İdaresi Başkanlığı’na sunularak kesintiler tahsil edilir.
213 Sayılı Vergi Usul Kanuna göre aşağıda yazılı gerçek ve tüzel kişiler bu kanunun esaslarına göre defter tutmaya mecburdurlar (VUK, m. 172): - Ticaret ve sanat erbabı; - Ticaret şirketleri; - İktisadi kamu müesseseleri; - Dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler; - Serbest meslek erbabı; - Çiftçiler. - İktisadi kamu müesseseleriyle dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler defter tutma bakımından tüccarların tabi oldukları hükümlere tabidirler.
Yemek giderleri İşiniz ile ilgili olduğu takdirde grup yemeklerine ait fiş veya faturaları gider olarak gösterebilirsiniz. Şahıs şirketinde kendinize ait yiyecek/içecek giderleri de ödenecek vergi için dikkate alınır. Sodexo, Multinet, Ticket gibi firmalar ile anlaşılarak ayda bir kere tarafınıza kesilen fatura da gider olarak kabul ediliyor. Personelinize ödediğiniz yemek parası da bordroya eklenir ve gider olarak yazılabilir. Araç giderleri Şahıs şirketine sahipseniz vergi dairesine dilekçe verdikten sonra aracınıza ait benzin, yıkama, otopark, servis, kasko ve benzeri ücretlerinin %70’ini gider olarak gösterebilirsiniz. Eğer sıfır bir araç satın alıyorsanız ve bedeli 300.000 TL’den fazla değilse faturadaki ÖTV ve KDV’nin tamamı gider olarak gösterilebilir. Ayrıca araç kiralama ücretleri 5.500 TL’yi aşmadığı takdirde yine tüm şirket türlerinde gider olarak gösterilebilir. Bu tutarı aşması halinde ise gider olarak dikkate alınmaz. Fiş Her ne kadar giderleri fatura ile belgelendirmek daha sağlıklı olsa da fişler de gider olarak gösterilebilir. Yemek, temizlik, kırtasiye vb. fiş ile belgelendirilebilecek şeyleri gider olarak göstermek bir mahsur yok. Ancak sadece kredi kartı slipleri değil, fişinin de olmasına dikkat edilmeli. Personele yaptığınız ödemeler Maaş ödemeleri, personel adına ödenen gelir vergisi ve sigorta primleri ödenecek vergiyi azaltır. Bununla birlikte personeliniz için harcadığınız tedavi ve ilaç ücretleri de gider olarak gösterilebilir. Ulaşım ve taşınma Şehir içi, şehir dışı, ülke dışı gibi ulaşım giderleri ödeyeceğiniz verginizi azaltır. İstanbul kart dolum fişi, uçak bileti gibi belgeler mutlaka mali müşavirinize gönderilmelidir. Bunun yanı sıra şirketinizi taşırken ödeyeceğiniz ücretler de gider olarak gösterilebilir. Telefon, internet, su, doğalgaz Bu tür harcamaların da gider olarak gösterilebilmesi için doğal olarak faturalarının mutlaka bulunması gerekiyor. Limited ve anonim şirketlerde bu faturaların mutlaka şirket adına olması gerekiyor. Kira ve aidat Şirketinizin adresinin bulunduğu yer size ait değilse ödenen kiralar da gider olarak gösterilebiliyor. Bunun yanı sıra site yönetimine ödenen aidat, demirbaş vb. ücretler de gider olarak kabul ediliyor. Yazılım, reklam Şirketiniz için kullandığınız Adobe, Salesforce, Trello gibi yazılımlar ve Facebook, LinkedIn, Instagram ve Google reklamları gider olarak gösterilebiliyor. Reklamlar ve satın almalar için KDV 2 ödenmesi gerekir. Danışmanlık Şirketiniz için dışarıdan aldığınız avukat, mal müşavir, yönetim danışmalığı gibi hizmetler de faturası mevcut olduğu takdirde gider olarak kabul ediliyor. Neleri gider gösterebileceğinizi öğrenmek şirketinizin finansal sağlığı için oldukça önemli bir rol oynuyor. Tabi şirketinizin finansal sağlığı elbette ki sadece bunlara bağlı değil. Dolayısıyla kimi zaman işler beklediğiniz gibi gitmeyebilir.
Mali müşavir, gerçek ve tüzel kişilere mali danışmanlık hizmeti sunan, finansal işlemlerini yürüten ve yasal yükümlülüklerini yerine getirmelerine yardımcı olan uzmandır. Mali müşavirlerin temel görevleri şunlardır:
Muhasebeci, şirketlerin ve bireylerin finansal işlemlerini takip eden, kaydeden ve raporlayan kişidir. Muhasebeciler, finansal tablolar hazırlamak, vergi beyannameleri vermek, bütçeler oluşturmak ve finansal danışmanlık hizmeti sunmak gibi görevleri yerine getirirler.
İyi bir işbirliği sağlamak dileğiyle mutlu günler dileriz…